poniedziałek, 21 stycznia 2013

Tort dla Babuni






       

                       
              Dziś  ŚWIĘTO  BABCI   więc dla wszystkich babć Tort Bezowy z syropem klonowym . 
   


         1)   Co jest nam potrzebne?

            Krążki bezowe  2 szt.
            Masa budyniowa z serkiem mascarpone , bakaliami i syropem klonowym.
            Piękny talerz do tortu i karafka domowego winka.

          2)  Sposób wykonania :
            Do zrobienia krążków bezowych potrzebne nam będą :
            2 szkl. cukru 
            6 białek
             
            Białka ubijamy, następnie dodajemy powoli cukier  i  miksujemy tak długo , aż cukier się rozpuści.
            Z papieru do pieczenia wycinamy dwa krążki i nakładamy masę bezową po połowie . 
            Pieczemy krążki , każdy osobno w temp.150 C - 1 godz. 
            Po upieczeniu każdego krążka ,  pozostawiamy go przy zamkniętym piekarniku na 20 min.


            Do zrobienia masy potrzebujemy : 
            1/2 kost. masła 
            1/2 kost. palmy 
            masę budyniową 
            serek mascarpone
            kilka kropli alkoholu
            syrop klonowy
            bakalie ( figi, daktyle )
            
            Masę budyniową robimy tak jak budyń :
            
            1 szkl. mleka wlewamy do garnuszka , dodajemy 1/2 szkl. cukru i gotujemy. Drugą szkl. mleka         łączymy z budyniem waniliowym i kiedy mleko w garnuszku się zagotuje wlewamy drugą  szkl. z mlekiem i budyniem. Gotujemy przez chwilkę. Po przestudzeniu do budyniu dodajemy 3 żółtka , które łączymy z masą niestety ręcznie.
             Tak przygotowaną masę budyniową dodajemy do rozkręconego masła i palmy. Następnie dodajemy pozostałe składniki i miksujemy. 
              PAMIĘTAJCIE - syropem klonowym oszczykujemy masę , którą kładziemy na pierwszym krążku bezowym. Potem przykrywamy masę drugim krążkiem i posypujemy na to kakao.






        Najważniejszym składnikiem Tortu Babuni jest syrop klonowy , który nadaje bardzo wyrazisty smak . Ja osobiście lubię jak wypływa ze środka bezy. Kolor syropu jest złocisty więc kontrastuje z białą bezą. 
        
         Życzę Wam powodzenia i smacznego! Mam nadzieję , że Wasze Babcie będą z Was dumne !


         CIEKAWOSTKA RÓŻANEJ ŁAWECZKI :
      
 SYROP KLONOWY - ma lekko gęstą konsystencję , słodki smak , bursztynową barwę i charakterystyczny zapach . Syrop klonowy jest afrodyzjakiem, takim samym jak lubczyk, bowiem zwiększa on wrażliwość na bodźce zewnętrzne i pobudza zmysły. 
  Można go używać jako polewa do naleśników i gofrów, jest dodatkiem do owoców, ciast i lodów.
       
          

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz