Dziś ŚWIĘTO BABCI więc dla wszystkich babć Tort Bezowy z syropem klonowym .
1) Co jest nam potrzebne?
Krążki bezowe 2 szt.
Masa budyniowa z serkiem mascarpone , bakaliami i syropem klonowym.
Piękny talerz do tortu i karafka domowego winka.
2) Sposób wykonania :
Do zrobienia krążków bezowych potrzebne nam będą :
2 szkl. cukru
6 białek
Białka ubijamy, następnie dodajemy powoli cukier i miksujemy tak długo , aż cukier się rozpuści.
Z papieru do pieczenia wycinamy dwa krążki i nakładamy masę bezową po połowie .
Pieczemy krążki , każdy osobno w temp.150 C - 1 godz.
Po upieczeniu każdego krążka , pozostawiamy go przy zamkniętym piekarniku na 20 min.
Do zrobienia masy potrzebujemy :
1/2 kost. masła
1/2 kost. palmy
masę budyniową
serek mascarpone
kilka kropli alkoholu
syrop klonowy
bakalie ( figi, daktyle )
Masę budyniową robimy tak jak budyń :
1 szkl. mleka wlewamy do garnuszka , dodajemy 1/2 szkl. cukru i gotujemy. Drugą szkl. mleka łączymy z budyniem waniliowym i kiedy mleko w garnuszku się zagotuje wlewamy drugą szkl. z mlekiem i budyniem. Gotujemy przez chwilkę. Po przestudzeniu do budyniu dodajemy 3 żółtka , które łączymy z masą niestety ręcznie.
Tak przygotowaną masę budyniową dodajemy do rozkręconego masła i palmy. Następnie dodajemy pozostałe składniki i miksujemy.
PAMIĘTAJCIE - syropem klonowym oszczykujemy masę , którą kładziemy na pierwszym krążku bezowym. Potem przykrywamy masę drugim krążkiem i posypujemy na to kakao.
Najważniejszym składnikiem Tortu Babuni jest syrop klonowy , który nadaje bardzo wyrazisty smak . Ja osobiście lubię jak wypływa ze środka bezy. Kolor syropu jest złocisty więc kontrastuje z białą bezą.
Życzę Wam powodzenia i smacznego! Mam nadzieję , że Wasze Babcie będą z Was dumne !
CIEKAWOSTKA RÓŻANEJ ŁAWECZKI :
SYROP KLONOWY - ma lekko gęstą konsystencję , słodki smak , bursztynową barwę i charakterystyczny zapach . Syrop klonowy jest afrodyzjakiem, takim samym jak lubczyk, bowiem zwiększa on wrażliwość na bodźce zewnętrzne i pobudza zmysły.
Można go używać jako polewa do naleśników i gofrów, jest dodatkiem do owoców, ciast i lodów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz